Een afbeelding in watercolor van een bessenkrans en een roodborstje met in het midden. Go with the flow

Met de natuur meegaan

Het is nog winter 2016 en het boek van Vera Greutink ligt op mijn schoot.  “Smakelijke tuin” is voor mij een boek met een dubbele bodem. Telkens als ik het opendoe vind ik een nieuw weetje.

Bij mijn laatste bezoek aan haar spraken we af informatie te verzamelen over de bosstrook achter het huis. Ik had al een staal van de grond meegenomen.  Waar het noorden lag wist ik wel maar niet  hoeveel zon op welke uren wel en niet kwam.

De overeenkomst met “how to make a forest garden” is de permacultuur. Ik vraag me af of dat van het woordje permanent kan komen. De bedoeling van permacultuur is dat je een correcte opbouw vind voor je tuin, zodat er een evenwicht komt. Je gaat  mee met de natuur in plaats van je eigen zinnetje door te drijven. De structuur bestaat uit een laag bomen achteraan, dan een laag struiken en van voor een kruidenlaag.

Behalve de permacultuur in de bostuin behandelt Vera de potten- en de moestuin. Een boek met drie lagen dus en een dubbele bodem.  In de blauwe bes hieronder heb ik een link geplaatst, mocht je verder willen neuzen.

een blauwe bes met Tuin Smakelijk in witte tekst en link boek en Berries blog in zwarte tekst

Ook verkrijgbaar bij de bib in Bonheiden en Bol.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.