Een afbeelding van vermiculiet. Sponsachtige stukje mineraal in wit geel en zilvere tinten

Vermiculiet

Voordat ik met mijn tuintje begon had ik er nog nooit van gehoord.

Het is een mineraal dat veel vocht en voedingsstoffen kan opnemen en de grond luchtig houdt. De grond in mijn bak op poten bestaat uit een derde deel vermiculiet. Als je er na de oogst een schep compost bij doet en het een beetje rondzet, ben je weer vertrokken voor de volgende oogstronde.

Ik verschoot hoe gemakkelijk je met je schepje nieuwe compost mengt en dat komt vast en zeker door de vermiculiet. Het is heel licht als je het in je hand hebt en niet vies. Voordat ik het vegetarisch pad op ging was het kluiven aan kippenpoten al niet aan mij besteed en het wroeten met mijn handen in de aarde is ook niet je van het, maar dit is heel proper spul.

Het gemak dient de mens dus voor mij de voorgemixte zakken van de Makkelijke Moestuin, maar je kunt het zelf doen door 1/3 deel compost te nemen. Als je verschillende soorten compost hebt meng je deze eerst goed dooreen en dan 1/3 deel vermiculiet. Neem wel de grovere en niet de F2, die is voor het voorzaaien. En als laatste 1/3 turfmolm of strooisel.

Met de vermiculiet voor voorzaaien, de F2, heb ik vorig jaar geëxperimenteerd in kleine bakjes en dat was precies piece of cake. Ik heb er nog veel van over, daar doe je dus best lang mee.

Zowel de F2 als de gewone gaan  mee met de volgende bestelling en kun je bij mij krijgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.