Een samengestelde afbeelding voor een blogartikel voor berries.blog met de tekst Ik heb nog nooit tomaatjes geplant maar het staat op mijn lijst.

Voorzaaien

Voorzaaien, zo’n woord waar je fantasie bij op hol slaat. Zaaien voordat het op de gewone manier kan, dus een beetje sneller willen zijn als de rest. Voor de hardlopers dan..  Weet zo al dat ik het de eerste keer leuk vind, het experimentje, dan stop, nooit meer. Zal wel wachten tot het er direct in kan, niks geen in vitro. Gewoon plomp de bak in. Voor alles is een tijd.

En sommigen zoals tomaatjes houden van extra tijd. Dat zaad loopt niet hard genoeg voor onze weersomstandigheden en is al weer ingevroren tegen de tijd dat zijn koppeke rood wordt. Daar doe ik het wel voor. Eind van de maand, een vochtig vermiculiet bedje in een kraambakje, de deksel erop en wachten op de kiemen. Als het groen spul is gestart mogen ze naar het wc rolletje en de vochtige mix.

Met al dat licht op zijn bastje verwisselt het zijn kartonnetje voor een groter  bed en dan begint het……afharden. Nog zo’n woord waar je mee naar Timboektoe reist. Tegen eind mei mogen de couveusekindjes de speeltuin in vlakbij het klimrek. Allee, zo stel ik het me voor, want het is ook mijn eerste keer.

En dan … zijn er tomaatjes. Ze hoeven niet zo geweldig te zijn als die van Louis, als ze er maar zijn. Ik wil er wel van kunnen proeven. Het klinkt bijna als kannibalisme.

En ook een kraamkamer voor die koukleumen van komkommertjes. Ik neem wel het zaad van kleine broer met het pokdalig groene regenjasje. Grote zus met haar strak velletje heeft een broertje dood aan regen. Daar begin ik niet aan.

Love

Berries

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.