Een foto van radijzen uit de Makkelijke Moestuin op de voorgrond met watercolor tekening van besjes. Rechtsonder datum 22052017 Berries

de radijzen van Bompi

“Bompi, de radijzen mogen eruit” . “Ja, we hebben er gisteren al van geproefd”. “Lekker”. “Zal ik ze er morgen uithalen en nog wat postelein zetten”?  “Ja, doe dat maar”.  Verleden maand werd Bompi 90 en wilde een Makkelijke Moestuinbak. Dezelfde,  een 120 x 120 cm met van die tegeltjes onder de poten. Het helpt tegen het optrekkend vocht uit de grond.

Bompi zaait dertien vakken in. Vooral veel kervel. Gaat de vriezer in. Voor soep in de winter. Drie vakken zaai ik met bietjes, postelein en radijzen uit eigen voorraad. 16 radijzen, 9 posteleinplantjes en 9 bietjes. Met zo’n doosje met zaden doe je best wel lang.

“16 radijzen”?  Dat is ook geen vette, hoor ik hem zeggen. Als je de traditionele manier van moestuinieren voor ogen hebt, met van die rijtjes, klinkt het niet zoveel. Het is een uur of 10 en ik haal de radijzen uit de mix. De proevertjes waren er al uit maar de 14 overblijvende radijzen maken een mooie bos. Mijn oogst twee weken eerder was  “klein maar fijn”.

Terwijl ik doorloop naar het huis zie ik Bompi met de tuinslang bij zijn bloemen. “Geef ze maar aan Jenny”. “Mooie maat, die zijn vandaag allemaal op”. In het leeggekomen vak zaai ik straks de postelein. Dat kan. De radijs is een “kruisbloem” en de postelein een “blad”.

Voor mijn eigen bak liggen er 9 boontjes in de week. Ze lijken wat op mini kievitseieren. Vandaar misschien de naam. In Jelle’s boek lees ik dat de boontjes sneller kiemen na een naaldprikje.  Dus op zoek naar piqûre gereedschap.

Het is een prachtige dag. Enjoy today is the day.

Love

Berries

6 comments:

Ik oogstte ongeveer gelijk mijn radijzen. als eieren zo groot. en lekker

Beantwoorden

Naast mijn aardbeien heb ik radijzen geplant. Zondag trok ik er één uit. Denk dat ik nog nooit zo’n grote had gezien. Was zo nieuwsgierig naar de smaak dat ik naderhand dacht “Waarom heb je daar niet even een snapshotje van gemaakt” Heftige smaak en heel stevig. In mijn bak op poten zijn de radijzen veel kleiner. Straffe dingen. Dat blad van de radijzen kun je trouwens eten, best lekker

Beantwoorden

Hoe weet ik wanneer de radijsjes geoogst kunnen worden?

Beantwoorden

Hey Iris:-) Vanaf een viertal weken kun je meestal al oogsten. Snelle groeiers. Bij mij steken ze zelf dan al een stukje boven de grond uit en kun je het zien. Anders doe ik de aarde voorzichtig weg. Sommige radijzen waren bij mij gigantisch en dan weer wat aan de kleine kant. Je kunt er altijd ééntje proberen:-)

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.